lady21 0 Napisano 6 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2009 mam pytanie odnosnie katow ustawienia wiazan dla poczatkujacych wiem ze juz bylo wiele tych pytan ale troche sie juz pogubilam bo w kazdym miejscu znajduje co innego np. na ulotce rossignola przod +18 tyl 0 na jakims portalu czytalam ze przod +30 tyl +15 na stronie sklepu snowsport +21 przód i 0 do +5 tył a jeszcze gdzies ze 15 przod 0 tyl wiem ze to sprwa indywidualana ale co wy na ten temat sadzicie co najlepsze na strat pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
o_O 1 Napisano 6 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2009 Jest to sprawa bardzo indywidualna. Jeździłem na wielu ustawieniach, bo z konieczności musiałem poeksperymentować, i najgorzej wspominam +xx/0. Dlatego polecałbym Ci na początek +30/+15. Ważnym jest aby różnica w kątach nie była większa, niż 15 stopni. Niektórzy jeżdżą na większych, ale osobiście sobie tego nie wyobrażam, no i nie jest to do końca bezpieczne. Ja zaczynałem na +18/+6, a obecnie tylko kaczka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Devastator 0 Napisano 7 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2009 A ja własnie mam zamiar nauczyć sie na kaczke ^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nevermind 0 Napisano 7 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2009 Ja mam na +15, 0 i ostatnio zostałam za to prawie zrównana ze śniegiem przez jakiegoś instruktora~~ poszło o to, że ja twierdziłam, ze, z tego co wiem, powinno się jeździć tak jak jest wygodnie, on twierdził że wygodnie może mi być tylko na kaczkę, bo wszyscy pro jeżdżą na kaczkę ( ~~ ) i on by mi te wiązania przestawił na tył -9. Po czym doszedł do wniosku, że on ze mną dyskutował nie będzie. Generalnie jak to powiadają filozofowie 'gadaj z dupą a cie osra' i nie dowiedziałam się od Pana Pro niczego, poza tym, że jestem zUa i niedobra, bo mam inne zdanie niż on. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ADM 1 Napisano 7 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2009 A jak się rozpisała o tym w SMSach... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
o_O 1 Napisano 7 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2009 Nieprawda. Nie wszyscy pro jeżdżą na kaczkę. A mówił tak tylko ze względu na to, że kaczka jest dla naszego ciała najbardziej naturalna. Trzeba go było zapytać, czy widział jakiegoś race'owca z kaczką? Jak dla mnie przerzucenie się na duck stance, nie było niczym trudnym. A jeździ się o wiele bardziej komfortowo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nevermind 0 Napisano 7 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2009 A jak się rozpisała o tym w SMSach... spaadaj ; p bo mnie zirytował gosć ; p czy widział jakiegoś race'owca z kaczką? spytałam ; p niestety nie był mi w stanie odpowidzieć xD Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matzel 0 Napisano 8 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2009 a jakie jest ustawienie na kaczke ;p? ja mam 21/-18 wiec to naprawde sprawa mocno indywidualna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ADM 1 Napisano 8 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2009 Na kaczke czyli chyba że stopy na zewnątrz... To chyba tylko w half-pipie się sprawdzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nevermind 0 Napisano 8 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2009 No podobnież nie tylko, ale przecież ja się nie znam.. ; ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Devastator 0 Napisano 8 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2009 Mój kuzyn normalnie po stoku jeździ z ustawieniem na kaczke i nie narzeka xP Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaCZoR 0 Napisano 8 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2009 co do katow dla poczatkujacych to raczej tyl plus 15 a przod plus 30 max - nauczysz sie dobrej pracy kolanami i wyczujesz krawedz. co do kaczki - na pierwszej desce mam -15 i +21 na drugiej mam -7 i plus17 co do kaczki - zajebista sprawa, trzymasz nogi jak na deskorolce na jib i freestyle nie ma lepszego ustawienia ,zawsze ktoras noga jest ustawiona w kierunku jazdy,niezaleznie czy robisz 180 czy 360 ,54 ,72,90 118, itp itd Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartus 0 Napisano 4 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2009 kaczka, 15/-9 na poczatku jezdzilem na 21/6. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r4taY 0 Napisano 4 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2009 ja smigalem ostatnio 20 z przodu 0 z tyłu wygodnie było jazda tyłem nie sprawiała problemu :cool: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Devastator 0 Napisano 4 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2009 Hehe ja jeździłem ostatnie dni ustawieniem -15/15 ponieważ uczyłem sie jazdy stylem Regular (normalnie jeżdżę goofy) gdyż przy obrocie 180 teraz łatwiej mi jechać tyłem xP I fajnie sie jeździło nawet ^^ Chyba tak zostawie xP Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daveee85 0 Napisano 16 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2009 Hi, mam pytanko,jakie katy sa najwygodniejsze do nauki jazdy? na ta chwile mam 5 on 5. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
o_O 1 Napisano 17 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2009 Podręczniki proponują zaczynać naukę jazdy od ustawienia +15 / 0, natomiast w praktyce należy przestrzegać tylko zaleceń odnośnie różnicy kątów obu wiązań, która nie powinna przekraczać 15 stopni. Wszyscy, którzy już trochę jeżdżą powiedzą ci, że trzeba eksperymentować i szukać optymalnego rozwiązania. Prywatnie 15/0 kompletnie mi nie odpowiada. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shaft 0 Napisano 17 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2009 ile szkol tyle teorii jedni mowia ze kaczka 15/-15 inni ze jak kolega wyzej podaje ja zaczynalem 30/15 i bardzo wygodnie mi sie tak jezdzilo chociaz rozni teoretycy lamentuja teraz ze tak bylo kiedys a teraz ma byc inaczej lol Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bercik 11 Napisano 17 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2009 ja też zaczynałem na podobnych kątach jak shaft. Sam musisz poeksperymentować. Przede wszystkim musi być Ci wygodnie, musisz czuć sie swobodnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daveee85 0 Napisano 17 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2009 dzieks za info,zobaczymy na jakich katach bede mniej fikolkow robil btw 15/0 bardziej chyba do gry w baseball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
o_O 1 Napisano 17 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2009 Cóż, sam jestem "kaczka" i nie wyobrażam sobie jazdy z drugą nogą "na plusie". Podobno jest to najbardziej naturalna pozycja dla naszego ciała na desce, ale też nie wolno przesadzać z tą różnicą między kątami. Wielu pro jeździ właśnie na 15/-15. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matzel 0 Napisano 17 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2009 ja smigam 24/-21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nevermind 0 Napisano 17 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2009 Na mnie w zeszłym roku jakiś wczuty insrtuktor prawie nawrzucał "jak to 0/15?! przestaw sobie na -9/15!!" Skończyło się na tym, że każdy pozostał przy swoim. Bo z tego co ja wiem, to powinno się jeździć tak, zeby było wygodnie, natomiast wczuty pan ze stoku twierdził, ze albo 'na kaczkę' albo co najmniej -9/15, bo to nie alpine. Nadal mam 0/15 i jest mi z tym dobrze ;p Ale np mojego kuzyna przekonał i podobno wyszło mu to na dobre. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibon1998 0 Napisano 27 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2010 mógłby ktoś załączy zdjęcia kątu wiązań na tył +15 a przód +30 bo kaczor napisał że najlepiej nauczę się skręcania i wyczuję krawędzie za co bardzo dziękuje Kaczor czekam na zdjęcia [ Dodano: 27 Styczeń 10, 12:14 ] ja jeżdże regular Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Juras 0 Napisano 27 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2010 30/15? osobiście zaczynałem na 15/0 a co do fotki to raczej nie będzie potrzebna :-) na dysku mocującym wiązania masz liczby, a na wiązaniu powinna być strzałeczka, z tego co widzę to jeździsz regular więc lewa noga skierowana w stronę nose 30' a prawa do środka deski na 15' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi