mykail 0 Napisano 15 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2010 Na desce jeżdżę już parę sezonów – myślę, że już sobie radzę. Głównie zjeżdżam w dół bez zabawy ale zastanawiam się czy nie zacząć trochę kombinować. Posiadam deske Rosignol District 161+. Jest to zdaje się deska AllMountain. Moja noga przednia to prawa z kątem na wiązaniu +21st, pięta na 4, noga tylna ma kąt na wiązaniu +9st, pieta 4. Mam problem przy jeździe na tylnej krawędzi - mianowicie nie mogę zjechać dłużej niż kilka metrów bez hamowania. Zdaje się, że kąty wiązań wymuszają na mnie skręt tułowia, a co za tym idzie skręt deski i hamowanie. Co dziwne przy zjeździe na przedniej krawędzi hamowanie nie występuje i mógłbym tak zjeżdżać cały dzień ...niestety stoki nie są tak szerokie. Jak mam kombinować z tymi kątami, żeby deska nie wymuszała na mnie skrętu? Co z nachyleniem buta (ugięcie w kolanach)? Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Załączę zdjęcia choć nie wiem czy coś wniosą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matzel 0 Napisano 15 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2010 sprobuj na kaczke, albo tylnia noge na "0" badz troche na minus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mykail 0 Napisano 15 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2010 a jak do tego wszystkiego ma sie ustawienie nachylenia buta? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matzel 0 Napisano 15 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2010 nie ma sensu z tym przesadzac, bo zrobi sie niewygodnie nalezy przechylic lyzke, do tego stopnia az bedzie dobrze przylegala do buta wszelkie luzy ograniczaja tylko sterownosc i czucie deski (musisz sie mocniej przechylic a potem trudniej wrocic) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mykail 0 Napisano 15 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2010 a co do kaczki to nie wchodzi w gre...juz mam rozwalone stawy kolanowe (artretyzm) a podobno kaczka się do tego jeszcze przyczynia. wyglada na to ze srubokret i na stok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matzel 0 Napisano 15 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2010 pierwsze slysze ;D ja naturalnie stoje na kaczke, wiec tak jezdze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mykail 0 Napisano 15 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2010 Ustawilem tylną nogę na 0. Cos mi sie wydaje, że ten but za duzo wystaje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KSW 0 Napisano 15 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2010 Nie wystaje za duzo, napewno nie bedzie ci to przeszkadzalo w jezdzie ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mykail 0 Napisano 15 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2010 a jak sie ma ustawienie high-backow do przeciaagania skrętu (hamowania)? [ Dodano: 16 Styczeń 10, 00:38 ] a co do kaczki? to jak to wlasciwie wyglada? dalej wiazania przesuwa sie bardziej w jedna strone deski czy ustawia sie na srodku? kaczucha sprzyja jezdzie regular/goofy, nie? w mnie te same dziury w obu nogach (czyli 2 i 3) powoduja ze i tak stoje na tyle deski. i jak w ogole ustawiac wiazania? chodzi mi o ten krazek z otworami w pionie (x4). serdeczne dzieki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KSW 0 Napisano 15 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2010 Kaczucha to jak masz wiazania ustawione tak \ / a nie / / czyli kat ujemny z tylu, kaczucha obojetnie dla regular i goofy, stoisz na tyle deski bo tak ma byc bo to taka deska z wydluzonym nosem i tak ma byc ;] Jak ustawiac? odkrecasz sruby podnosisz wiazanie przekrecasz kolko na wybrany kat i zakrecasz sruby ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mykail 0 Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 nie no dobra...az taki lewy nie jestem:) chodzi mi o te wszystkie dziury...jak to ustawic? but ma być symetrycznie? tyle samo wystaje pieta co palce? inaczej? srodek ciezkosci? rozstaw butów? stać bardziej z tylu czy ustawic symetrycznie na srodku. zeby tak samo sie jezdilo regular jak i goofy. bardziej o to mi chodzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matzel 0 Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 mowisz o insertach? symetrycznie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KSW 0 Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 Jezeli masz deske z wydluzonym nosem, a z tego co mowisz to masz to nie bedzie ci sie jezdzilo tak samo goofy i regular aczkolwiek jest to mozliwe bez wiekszych problemow, tyle ze wlasnie bedzie zawsze troche na tyle deski, a zeby dobrze sie jezdzilo goofy i regular to chyba musi byc ustawienie wiazan na kaczke ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KortneYOs 4 Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 wiazanie musi byc ustawione symetrycznie, mniej wiecej tyle samo pieta i palce maja wystawac. Co do rozstawu samych wiazan na desce to maja byc w granicach szerokosci twoich barkow ( + , - ) to musisz sam sprawdzic jak wygodniej Ci bedzie. Odnosnie pytania: Mam problem przy jeździe na tylnej krawędzi - mianowicie nie mogę zjechać dłużej niż kilka metrów bez hamowania. Zdaje się, że kąty wiązań wymuszają na mnie skręt tułowia, a co za tym idzie skręt deski i hamowanie. Bzdura - katy 21/9 to bardzo popularne katy i ludzie swietnie sobie z nimi radza. Twoj problem nie poleka w ustawieniu katow tylko w przenoszeniu balansu. Tlumaczac jak najprosciej.: za malo przenosisz ciezar ciala na noge prowadzaca przy skrecie. Tlumaczac lopatologicznie :twisted: wychyl sie bardziej do przodu i docisnij bardziej piete przedniej nogi. Gwarantuje ci ze nie "wymusi" to na tobie skretu blatu do "pługu". Blad ktory Ty popelniales byl bardzo ewidentny. Twoj ciezar ciala byl wyposrodkowany a moze nawet i bardziej przeniesiony na tail. W sumie jest pare sposobow krawedziowania ale nie wiem czy teraz ta informacja bedzie dla ciebie uzyteczna wiec opisze ci tylko tak na biegu dwa: Ciecie NW i ciecie WN *NW - Nisko/Wysoko *WN - Wysoko/Nisko NW bardziej na przygotowane stoki - ciezar ciala przeniesiony na nose WN bardziej na puch - ciezar ciala przeniesiony na tail (bo w puchu wazne jest zeby nose byl jak najmniej obciazony zeby nie zakopywal sie w sniegu bo walniesz dzwona :twisted: )[przy krawedziowaniu stylem WN najlepiej przesunac wiazania wiecej na tail -ale to tylko gdy smigasz w puchu. Co nie wydaje mi sie zebys w najblizszym czasie jezdzil FR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mykail 0 Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 ustawiłem kąty 21/15 i smigam super. nie ma juz przeciagania skretu. i ciezar ciala trzymam dalej w tym samym miejscu. deseczka lata tam gdzie chce. teraz tylko krawedzie musze naostrzyc bo w Jurgowie dzis byla masa lodu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KortneYOs 4 Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 Ciesze sie bardzo ze ustawiles sobie katy odpowiednia dla ciebie! teraz bedziesz mial frajde ze zjezdzania a nie wkurzanie sie na "niemoc" co do tego ciezaru moze ci sie tylko tak wydawac. Zmienienie katow automatycznie powoduje zmiane balansowania cialem. Tak czy siak problem rozwiazany Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mykail 0 Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 zapomnialem dodac, że nastepnym razem sprobuje na kaczke ... czas zaczac kombinowac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek 2xD 0 Napisano 18 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2010 Mi akurat łatwiej się jeździ na kaczke więc myślę,że warto aby spróbować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi