wlprzemek 0 Napisano 8 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2016 Witam. Jeżdżę już jakiś czas na desce, co prawda jak do tej pory w większości na AM i tak jak z większością elementów jazdy radzę sobie pozytywnie to cały czas mam problemy z jazdą na wprost . Może się to wydawać dziwne i jak już wyczytałem krytyki iż nie jeździ się na krechę itp, to często spotykam się na stoku z osobami, które przez jakiś kawałek trasy np pomiędzy choinkami po linii prostej suną jak po linie. Osobiście mam z tym problem i nie raz złapałem krawędź i było to bolesne . Nie wiem czy typy desek z wypożyczalni mają w większości taką konstrukcję "niesprzyjającą" temu, czy zbyt mała prędkość czy jeszcze coś innego robię nie tak... Proszę o radę... THX Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RenegadeOfFunk 0 Napisano 14 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2016 Ciężko ocenić nie widząc jak jedziesz. Ale czynniki utrudniające jazdę na wprost to najczęściej: Jazda na zbyt wyprostowanych i sztywnych nogach - łatwo żeby deskę odwróciło delikatnie w poprzek kierunku ruchu i Ci ją zakrawędziowało, pamiętaj, że to jest Twoje zawieszenie. Im jedziesz niżej i lepiej tłumisz nierówności terenu tym deska jedzie stabilniej i trudniej jest się przewrócić. Brak wyczucia sprzętu- brak reakcji ciała na ułożenie deski. Najważniejsza jest intuicja. Trzeba zdać się na swoje ciało i czuć, którą krawędź i jak dociążyć w jeździe na wprost, żeby nie złapała krawędzi. Odchylenie ciała na nogę tylną- jeśli chcesz żeby szło Ci to łatwiej dociąż mocno przednią nogę, wtedy tył deski podąrza za przodem i nie jest tak mocno podatny na odwrócenie. Blokada psychiczna- bardzo często psychika i strach przed prędkością blokują całe ciało, automatycznie człowiek się usztywnia i jest gleba. Polecam najpierw poćwiczyć na mniejszych górkach. Ogólnie jazda na wprost jest niewskazana, jednak czasami się przydaje, gdy np. nie mamy miejsca na skręt i trzeba kogoś wyprzedzić. Do nabierania prędkości do skrętów, czy nawet najazdu na skocznie i rury. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Fajnie jak byś podrzucił jakiś filmik, było by łatwiej ocenić co jest nie tak. Powodzenia w doskonaleniu techniki jazdy! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wlprzemek 0 Napisano 14 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2016 dzięki za odp, wskazówki bardzo cenne i będę musiał poćwiczyć lecz już mam nadzieję że na swoim sprzęcie bo do tej pory był to sprzęt z wypożyczalni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snowboardowy.pl 0 Napisano 15 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2016 Ja też mam wypożyczony sprzęt, ale w nowym sezonie chcę już kupić swój. Mój chłopak kupił nowy i szczerze dużo lepiej się na nim jeździ nawet mi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi