osemoka 0 Napisano 11 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 Witam drogich forumowiczów. To będzie mój piąty sezon(jeżdżę co roku 5 dni około). Interesuje mnie tylko spokojne zjeżdżanie ze stoków. Wzrost 182cm, waga 72kg. Taa, piąty sezon i tak sobie myślę, że bez sensu jest wydawać co roku 200zł+ za wypożyczenie deski kiedy jeżdżę co roku. W zeszłym roku chciałem kupić deskę, lecz mnogość opinii i zdań na temat każdej z desek jest nie do ogarnięcia(jeżeli chodzi o tą półkę cenową). Myślałem nad koniecznością kupienia nowej deski, lecz widzę chyba, że deski używane mogą być o wiele korzystniejsze w kupnie. Z tego co wyczytałem to potrzebuje deski 155-160, all mountain. Koniecznie drewniany rdzeń. I to wszystko co w sumie wiem i powinno przy moich wymaganiach mnie interesować? Boję się kupować używanych desek na odległość, ale chyba trzeba będzie zaryzykować(zawsze można odesłać nie?, mówię tu o sklepach bardziej). Nowe deski w sklepach trochę kosztują za to. Za 1000zł w sumie chciałbym dorwać cały zestaw maksymalnie, dlatego też skłaniam się bardziej do kupna używanego jakiegoś zestawu. Takie pytanie - czy na desce NIE z wypożyczalni będzie mi się lepiej jeździło na 100%? Jeździłem bodajże na jakichś burtonach(pewnie rentalach) i jeździło mi się ogółem "dobrze", brak doświadczenia nie pozwala mi ocenić czy na innej desce jeździłoby się lepiej/gorzej. Przeglądałem trochę to tu to tam i takich kilka zestawów, jeżeli chodzi o cały nowy to i chyba nic lepszego w tej cenie nie znajde >.<: Screw Supreme, Wiąz S250 od Raven, butki screw total. Heh, jak nazłość nie napisali rocznika. Ze sklepu pyc.pl za 1019zł. A co do używek do skompletowania, to z tej "firmy" z allegro może, tylko totalnie nie ogarniam modeli, bo i w necie w większości o nich informacji nie ma: http://allegro.pl/de...=1&price_to=600 350zł deska, u niego też 150zł wiżania, buty też by się gdzieś znalazło za 100-200zł co daje z 700zł razem. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marpyc 58 Napisano 11 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 Na 72kg potrzebujesz deski 154-156cm. Jeśli na Burtonach Cruzerach jeździło Ci się dobrze, to na pewno na każdej innej desce też się dobrze pojedzie. Buty musisz przymierzyć. Supreme i s250, jeśli zamierzasz głównie jeździć na przygotowanych trasach, sprawdzi się ok. Co do butów, to niestety trzeba przymierzyć, bo każdy but jest inaczej wyprofilowany i nie na każdego każdy but pasuje. 98% używek na Allegro to zajechane rentale ciągnięte z zachodu. Rentale sobie odpuść. Jeśli używki, to warto je na żywo oglądać z kimś kto ma o tym pojęcie, bo znam kilka osób, które tak jak handlarze aut, przygotowują zajechane deski do sprzedaży. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osemoka 0 Napisano 11 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 Hmm, w takim razie chyba zdecyduje się na jakiegoś ravena/screw w zestawie z s200(s250 zestawów mało) z butami target za 900-1000zł. Też uważam, że pewnie na tych deskach jeździć bedzie mi się dobrze. Chyba, że stanowczo odradzacie? Pytanie co do buta tylko jeszcze. W wiązania w tych zestawach są M/L 42-45. Mój nr buta to zaiste 45, ale pamiętam, że idealne buty snowbordowe to były 29,5 o ile się nie myle. Oczywiście zależy od marki pewnie. Nie chcę, żeby się okazało, że gdy włożę buta 29,5 to będzie mi wystawał but z deski ;/. A nie mam okazji sprawdzić tego na zestawie z neta, choć but mogę zwrócić niby. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bercik 11 Napisano 11 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 cały zestaw za 1000zł nie będzie jakiś oszałamiający. Wiązania s250 są w porządku, aczkolwiek dasz 30 zł więcej i możesz mieć zdecydowanie bardziej komfortowe Rome Shift, jeśli chodzi o deskę Screw to tylko jeśli planujesz spokojną rekreacyjną jazdę. Za 1000 zł można by wybrać już całkiem sensowną deskę z wiązaniami, ale o cały zestaw dla średnio zaawansowanego raczej ciężko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osemoka 0 Napisano 11 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 Tak, w sumie planuje spokojną rekreacyjną jazdę, przynajmniej jeszcze przez 2-3 sezony. A jakbym miał większy budżet to jakie deski z wiązaniami do 1000zł byś polecił przy moich małych wymaganiach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi