verixon 0 Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Siemka otóż mam pytanie do Was dot. zejścia z wyciągu krzesełkowego zastanawia mnie to gdyż do tej pory jeździłem tylko na wyciągach orczykowych tzn. trenowałem że się tak wyrażę. Chciałbym zacząć wjeżdżać na krzesełkach i teraz rodzi się pytanie czy jest trudno zejść tzn. jak trzeba się odpychać (hulajnoga czy też sposobem tylnym(odpychanie nogą z tyłu)) i jak szybko trzeba się odpychać. Proszę o podanie tak jak Wy to wykonujecie. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Murzynq 0 Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Wszystko zależy od typu wyciągu czy wyprzęgany czy taśma,rzecz bardzo istotna.Podczas wysiadania wyprzęgany się wyczepia i jedzie na gumowych kółkach z bardzo mała prędkością i takie zejście nie sprawi problemu,ponieważ nic cie nie uderzy w dupę czy w inna część ciała.Inaczej jest na krzesełku z taśma rozpędową tam wysiadasz na pełnej prędkości,warto wtedy się pchać na miejsca na boku krzesła aby móc szybko odskoczyć.Dużo zależy od wyjazdu z wyciągu są takie,które są szerokie i wąskie,łagodne i strome.Na płaskim i szerokim wyjeździe zawsze odpycham się wypięta nogą i w bezpiecznym miejscu staje i się zapinam.Gorzej jest na stromym wtedy musimy się ostro odepchnąć i gdzieś się zatrzymać.Każdy w sumie robi inaczej jedno kładą nogę na pada antypoślizgowego a inni odpychają się cały czas nogą.Pierwsze zjazdy będą trudno będziesz się przewracał ale próbuj inne techniki aby znaleźć ta najbardziej ci odpowiadająca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Blair 0 Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Ja polecam zjeżdżanie z nogą na padzie antypoślizgowym, lub jeżeli go brak z nogą na desce. Tak jak powiedział Murzynq rodzaje wyciągów krzesełkowych są różne, dlatego ta opcja jest najbradziej uniwersalna i chyba też wygodna. Kiedyś próbowałam zejść odpychając się nogą, skończyło się na tym, że czułam, że wyglądam bardzo głupio i omal nie dostałam w dupe drugim krzesełkiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
verixon 0 Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Mhm... Z tego co zrozumiałem to musze bardzo szybko i mocno się odepchnąć tak? Aa proszę bardziej o opisanie jak wygląda zejście z krzesełka tzn. nie chodzi mi tutaj o zapinanie itd. bo to raczej mi wyjdzie aczkolwiek wyjazd z krzesełka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaSZek 0 Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Zacznijmy od tego, że siadasz na krzesełko bokiem. Przednia noga wpięta i siadasz najpierw pośladkiem którego noga jest z tyłu i dopiero potem zasiadasz na fula. Zejście: Jak się zbliżasz do końca wyciągu podnosisz zabezpieczenie (to żeby nie wypaść). Przechodzisz do siadu na jednym pośladku Kładziesz tylną nogę na padzie Chwytasz się/ opierasz rękami o krzesełko tak, żebyś mógł się odepchnąć Będąc już na tyle nad ziemią, żebyś mógł wstać kładziesz dechę na ziemi (tylna noga na padzie, przednia wpięta) podnosisz się/odpychasz od krzesełka - zależy od rodzaju zjazdu (intuicyjnie będziesz wiedział co zrobić) Ja robię tak, że jadąc już na nogach krzesełko mnie popycha i najwyżej później się lekko jeszcze od niego odpycham. Odjeżdżasz, hamujesz j-turn'em i zapinasz dechę Na snowprofessor.com jest świetny filmik dokładnie to prezentujący wraz z wprawkami które możesz wykonać w domu. Nazywa się "Riding a chairlift" czy jakoś tak. Po lewej stronie w beginners lessons Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
verixon 0 Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 StaSZek, dzięki wielkie;). To jest to czego potrzebowałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaSZek 0 Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Nie ma sprawy Cieszę się, że pomogłem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Minik 0 Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 StaSZek, dzięki, przyda się na pewno (w końcu spadnie śnieg...) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi