trombel 0 Napisano 22 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2010 witam gorąco i serdecznie Jakiś czas temu podjarałem się jazdą na desce. Był to sprzęt pożyczany. W sumie zaliczyłem 4 wypady na stok. Obiecałem sobie, że jak zacznę zarabiać to zakupię w końcu własny snowboard. Tej zimy chciałbym pragnienie zrealizować. Na pewno ekspertem w tej dziedzinie nie jestem bo i mało jeździłem i mało mam wiedzy na ten temat. Dlatego prośba do Was bardziej doświadczonych o polecenie jakiegoś godziwego sprzęciwa. Decha rzecz jasna do nauki i spokojnej jazdy. Dysponuję hajsikiem na poziomie 1000zł-1300zł. Moje parametry --> 190cm/95kg. but-45 Napiszcie proszę na co zwracać uwagę przy doborze deski,wiązań,butów. W jednym sklepie sprzedawca zaproponował mi taki oto zestaw: Deska - Atomic PIQ Wide (165cm) Wiązania - Raiden Strike Buciwa - DeeLuxe Dragon Boa całość 1100zł. Czy na początku taki zestaw byłby odpowiedni do pogłębiania tajników snowboardu? Będę bardzo dźwięczny za wszelkie porady,sugestie oraz uwagi. P.S. Jak ktoś ma parametry wyżej wspomnianej dechy to prosiłbym o wrzucenie bo na necie nie znalazłem. Jedynie lakoniczne opisy na allegro Pozdro. Trombel Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matzel 0 Napisano 22 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2010 Atomic robi dobre deski, bedzie ok. Wiazania choc ich nie znam, to po zdjeciach wyglada ciekawie. Nie jakies wypasne, ale za te pieniadze wydaja sie fajne Buty... ja nie lubie systemu BOA poniewaz powoduje u mnie bol w okolicach kostki i dolnej czesci golenia (przednia czesc lydki). Sprzet jest nowy? Jesli tak, to nie masz na co zwracac uwagi Buty jedynie nie moga byc za duze (rozbija sie jeszcze 0.5cm i bedzie problem) ani duzo za male. I nie pod zadnym pozorem, nie moze wystepowac nawet najmniejszy ruch w kostce! Jesli kostka rusza Ci sie w bucie, mozesz sobie darowac zakup. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trombel 0 Napisano 23 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2010 Atomic robi dobre deski, bedzie ok.Wiazania choc ich nie znam, to po zdjeciach wyglada ciekawie. Nie jakies wypasne, ale za te pieniadze wydaja sie fajne Buty... ja nie lubie systemu BOA poniewaz powoduje u mnie bol w okolicach kostki i dolnej czesci golenia (przednia czesc lydki). Sprzet jest nowy? Jesli tak, to nie masz na co zwracac uwagi Buty jedynie nie moga byc za duze (rozbija sie jeszcze 0.5cm i bedzie problem) ani duzo za male. I nie pod zadnym pozorem, nie moze wystepowac nawet najmniejszy ruch w kostce! Jesli kostka rusza Ci sie w bucie, mozesz sobie darowac zakup. jeśli chodzi o sprzęt to deska i buciwa nówka sztuka. A wiązania używki. Owe buty przymierzałem. Są takie w sam raz dopasowane tak więc po rozbiciu i dopasowaniu do stopy powinny być niemal wzorcowe. Kostka w bucie się nie rusza i pięta też się nie unosi w górę :wink: coraz bardziej się przekonuję choć jeśli ktoś ma jakieś sugestie to chętnie poczytam. Aha. Jak najlepiej ustawić kąty wiązań do początków i nauki?? I Jak przykręcić wiązania jako początkujący rider? równomiernie (proporcjonalnie na środku)? czy bardziej w stronę dzioba czy raczej bardziej w stronę ogona? Czekam na porady Pozdro. Trombel Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Goornik 0 Napisano 23 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2010 Co do ustawień wiązań to na początek ustawienia na kaczkę (czyli obydwie stopy maja palce skierowane na zewnątrz) i tu bym proponował ustawienia w okolicach 15 / -6 (przednia noga 15 stopni do przodu, a tylna 6 do tyłu). Wiązania mniej więcej na środku insertów bo do przodu się raczej nie stosuje a do tyłu to do freeride są. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trombel 0 Napisano 25 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2010 a co powiecie o tej deseczce i wiązaniach? http://proboarder.pl/p/15/969/voelkl-stroke-2011-straptec-zestawy.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matzel 0 Napisano 25 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2010 powrownywalna do pulse Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trombel 0 Napisano 25 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2010 matzel chodziło mi bardziej czy się nada na pierwsze kroki na desce i jak się ma do wspomnianego wcześniej Atomica, a nie do czego jest porównywalna. Bo, że porównywalna do pulse to mi nic nie mówi. Za mało było desek na nogach aby samemu cokolwiek móc porównać :wink: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Goornik 0 Napisano 25 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2010 Matzel chciał powiedzieć że jest to dobra deska na początek a porównując ją z atomic'iem to voelkl będzie lepszy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trombel 0 Napisano 25 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2010 nie można było tak od razu? :wink: coraz bardziej się przekonuję do tego Voelkla. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Goornik 0 Napisano 25 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2010 Można było ale matzel lubi mówić jak pro Co do deseczki to naprawdę dobry blat. I pouczysz się dobrej jazdy na krawędziach i pouczysz prostych tricków na hopkach. Tylko zwróć uwagę że masz but 45 a stroke nie jest wide'owy. W sumie nie powinieneś jeszcze zahaczać (wide właśnie od 45 rozmiaru jest) ale to już musisz iść do jakiegoś sklepu, poprosić deskę z normalnym, nie wide'owym, taliowaniem, wskoczyć w buty i wiązania, i popatrzeć czy nie zahacza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matzel 0 Napisano 25 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2010 kazda decha ma inne taliowanie w razie co! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trombel 0 Napisano 25 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2010 no pod mój wzrost i wagę to raczej bym brał Voelkla 164cm co daje w talii 259mm. Atomic PiQ Wide ma w talii 270mm czyli jest to kwestia centymetra. Hmmm sądzicie, że styknie aby nie haczyć butami? Choć i tak najlepiej będzie tak jak pisał Goornik..przymierzyć i sprawdzić. Zawsze można też chyba lekko kąty zwiększyć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matzel 0 Napisano 25 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2010 jesli nie bedziesz jezdzic z katami w okolicach 0 (najlepiej kazdy powyzej 9) to nie powinno byc problemu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzala28 0 Napisano 26 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2010 Ja ci polece to co mam i jest sprawdzone rossingol circuit naprawde super decha na poczatek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trombel 0 Napisano 29 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2010 sprzęt zakupiony: Decha: Voelkl Stroke Wiązania: Voelkl Straptec Buty: DeeLuxe Dragon Boa wszystko nóweczka i za całość 1200zł Teraz pierwsza wolna chwila i śmigam testować :wink: Swoją drogą polecam zakupy w "3 Style" w Krakowie. Miła i fachowa obsługa na najwyższym poziomie Pozdro Trombel Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matzel 0 Napisano 29 Grudzień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2010 powodzenia na sniegu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi